Երբ մտածում եք այն մթերքների մասին, որոնք բնական կերպով լավ են ձեր հումորային աղիքների համար, հավանաբար մտածում եք յոգուրտի և մանրաթելերով հարուստ ամբողջական հացերի մասին: Բայց շնորհակալություն Աստծուն, կան բազմաթիվ այլ մթերքներ, որոնք օգտակար են ձեր հումորային առողջությանը տարբեր եղանակներով, շատերը՝ բուսական մթերքներ են:

Իրականում, բուսական մթերքների ավելի մեծ բազմազանության սպառումը ցույց է տվել, որ կարող է հանգեցնել ավելի մեծ բազմազանության հումորային միկրոբների: Այնպիսի բազմազան հումորային միկրոբիոմը կարող է օգնել նվազեցնել շաքարային դիաբետի, բորբոքային աղիքային հիվանդությունների և ճարպակալման ռիսկը:

Այստեղ կան հինգ մթերք, որոնց մասին չգիտեք, որ իրականում լավ են հումորային աղիքների համար:

Խաղող

Այն հաճախ դրվում է տաք շեղերի վրա, բայց դուք պետք է նաև մտածեք այս ֆերմենտացված մթերքը ավելացնել սենդվիչների, ռեփերի և աղցանների մեջ: Այն բնականաբար պահպանվում է բակտերիաների կողմից և գործում է որպես պրոբիոտիկ հումորային աղիքներում, ինչը օգնում է օգտակար բակտերիաներին բարգավաճել: Փնտրեք պարզ պիտակներ՝ նախընտրելի է միայն կաղամբ, աղ և երբեմն այլ համեմունքներ:

Սոխ

Սոխը հիմնականում օգտագործվում է համը ավելացնելու համար, բայց այն նաև գործառայում է որպես պրեբիոտիկ: Դա նշանակում է, որ այն սննդի աղբյուր է պրոբիոտիկների համար, օգնելով նրանց տիրապետել հումորային աղիքներում և հեռացնել այնպիսի վատ բակտերիաներ, որոնք կարող են ձեզ հիվանդացնել: Ուղղակի կամ տապակած սոխը լավ է հումորային աղիքների համար:

Պաղպեղ

Բրիտանական Նյութափոխանակության Ժուրնալում հրապարակված փոքր ուսումնասիրության մեջ նշվում է, որ մարդիկ, ովքեր պաղպեղ էին ուտում օրական, շաբաթական մեկ ավելորդ աղիքի շարժում ունեին և ավելի ցածր ամոնիակի կոնցենտրացիա իրենց կղանքներում (բարձր ամոնիակի կոնցենտրացիան կարող է լինել հումորային միկրոբիոմի անհավասարակշռության նշան): Պաղպեղը կարող եք ավելացնել սմուզիներին՝ բնական քաղցրություն ավելացնելու համար, կամ թեթևակի նուշի կարագ լցնել կենտրոնին՝ որպես նախուտեստ, կամ պարզապես ուտել այն նման ձևով:

Սուրեղան Հաց

Ատամի սուրեղան հաց պատրաստելը մի քանի տարի առաջ հանրաճանաչ միտում էր, և կա պատճառ, որ այն վերադարձնել: Սուրեղան ստարտերի մեջ բնական բակտերիաները արտադրում են թթվեր, որոնք սկսում են քանդել որոշ ածխաջրեր: Սա կարող է հեշտացնել մարսողությունը, հատկապես նրանց համար, ովքեր զգայուն են սովորական խմորիչ հացերի նկատմամբ:

Շոկոլադ

Սև շոկոլադը հարուստ է պոլիֆենոլներով, բնական բուսական միացություններով, որոնք աշխատում են որպես հակաօքսիդանտներ՝ պաշտպանելով բջիջները հիվանդություն առաջացնող վնասներից (մածունի շոկոլադը ունի շատ քիչ այս միացություններից): Բայց պոլիֆենոլները նաև լավ են հումորային առողջության համար, գործում են որպես սնունդ օգտակար բակտերիաների համար աղիքում: Մյուս հարուստ պոլիֆենոլների աղբյուրները ներառում են մրգեր, կանաչ թեյ, ընկույզներ և համեմունքներ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *